Haaien en walvissen, hier in de Achterhoek?

achterhoek-neede-walvissen-haaien-verblijfHier vlakbij is de 35 meter hoge Needse Berg, Deze berg ontstond in de laatste IJstijd. De berg bestaat uit zand en leem maar ook zeeklei. Hier zijn dan ook haaientanden en walvisbotten gevonden. Ver daarvoor leefden hier ook dieren als de oeros en beren. En de woudolifant, die zelfs nog een metertje groter was dan de Afrikaanse olifant nu is.

Dat was zo’n 150.000 jaar geleden, en de omgeving is voor huidige begrippen nog behoorlijk ongerept.

‘Een eeuwig open doek voor de verbeelding van het paradijs’, zo omschreef schrijver Gerrit Achterberg dit landschap waar hij toen woonde.

We genoten vandaag met de fiets van de vele zandpaden, golvende akkers, heide, hier en daar wat bos, beekjes en stuwen. Het waterwingebied zorgt ervoor dat dit gebied grotendeels niet verder wordt aangetast.

We vonden onderweg ook een unieke tentoonstelling.

Een met veel zorg samengestelde verzameling van stenen, fossielen, walvisbotten, haaientanden en veel handgeschreven kaartjes die de hele geschiedenis van deze streek vertellen.

Op 16-jarige leeftijd begon Adriaan Buter (1918-2000), later journalist en schrijver, fossielen te verzamelen die hij vond op achterhoek-verblijf-museumde Needse berg. Het eerste museum was thuis in zijn kippenhok. Na omzwervingen via o.a. de zolder van het Needse gemeentehuis is zijn bijzondere en steeds groter wordende tentoonstelling nu permanent te zien op de zolder van Erve Niehof in Gelselaar.

Ook als je verder niets hebt met de geschiedenis van deze streek, is deze verzameling op zich al een genot om te bekijken. Je vindt deze boven Erve Niehof, een uit 1538 stammende museumboerderij met winkeltje.

Hoe kom je er?

Via een leuke ‘kuierroute’ loop je hiernaartoe via Erve Brooks, bekend om zijn pannenkoeken en vertier voor kinderen, maar je kunt er ook rechtstreeks naar toe rijden: Slaapdijk 2, Gelselaar. De museumboerderij heeft ook een eigen parkeerterrein.

En anders kom je hier vast via een van de vele mooie wandel- of fietsroutes in de buurt.