‘Ze spugen wel, maar alleen naar elkaar.‘ Artikel over onze alpaca’s in de Tubantia

Alpacas spugen wel, Tubantia, Geesteren, alpaca wandelen, alpacaboerderij, achterhoek, gelderland

Verslaggever André Scheffers van de Tubantia liep mee met het Alpaca Onderonsje, en Lenneke Lingmont zette het op de foto.

Ze spugen wel, maar alleen naar elkaar: ‘Alpaca’s zijn heel lieve dieren’

Het zijn bijzondere dieren, die alcapa’s. En Natasja Kardos van het Land van Kempers kan het weten. Verscholen in de Geesterense idylle houdt ze er negen.
André Scheffers 12-04-23, 20:00

Natasja Kardos is zelf van kindsbeen af verknocht aan de alpaca. Ze houdt dit weekeinde een meet and greet met de dieren, en dat trekt bezoekers uit alle windstreken. Zo komen Erik (56) en Marjon (51) helemaal uit Nijkerk om de alpaca’s van Natasja te ontmoeten. „Het is nog een kerstcadeautje van Erik. Het is heel lang een wens van me om een middagje met deze dieren op te trekken”, zegt Marjon.

Geen geknuffel
De dieren lijken de belangstelling wel interessant te vinden, ofschoon de leek anders vermoedt, omdat de oren plat naar achter liggen bij Amadeus, Henri, Pityu en hun medebewoners. „Dat is juist een teken dat ze zich op hun gemak voelen. Ze zijn helemaal zen”, grapt de eigenares. „De intentie is anderen kennis te laten maken met dit intrigerende dier dat geen polonaise aan z’n lijf duldt. Je komt hier niet om met alpaca’s te knuffelen. Het zijn helemaal geen knuffeldieren. Niet voor mensen, maar ook niet voor elkaar. En toch is de alpaca het ultieme kuddedier. Het is dan ook bij wet verboden om slechts één dier van deze soort te houden. Dat kunnen ze niet aan.”

Je komt hier niet om met alpaca’s te knuffelen
Natsja Kardos

Onbekend geluid
Henk (74) en Thea (63) hebben het landgoed met de alpaca’s vanuit Oldenzaal gevonden. Na de introductie door Natasja, die altijd kan rekenen op hulp van dorpsgenoot en alpacaliefhebster Maud, blijkt Thea tijdens de kennismakingsquiz goed op de hoogte van de eigenschappen van de alpaca. „Mijn vrouw vindt het helemaal geweldig”, vertelt Henk als de groep later een wandeling rond het erf van de bed and breakfast aan de Huiskesdijk maakt. De blond gekrulde Monty lijkt er even geen zin in te hebben. De oren staan rechtop en onraad ligt kennelijk op de loer. Het geluid van de fotocamera zorgt tijdelijk voor onrust, denkt Maud. „Het is een onbekend geluid en het zijn echt dieren die de kat uit de boom kijken.”

Oogcontact
Aaien mag, maar slechts over de hals en beslist niet over het guitige hoofd met kenmerkende pony tot boven de ogen. „We proberen de pony kort te houden zodat je de ogen goed kunt zien”, merkt de houdster op. „Ze maken graag oogcontact en kunnen je een hele tijd onverstoord aankijken.” De Peruaanse enclave is minder Zuid-Amerikaans dan je zou denken. De dieren van Natasja Kardos zijn zo Nederlands als wat. „Alpaca’s komen oorspronkelijk uit Peru. Deze komen gewoon hier uit Gelderland en Drenthe. De eerste vijf wonen sinds februari 2019 hier en de jongsten van het stel zijn in het late voorjaar van 2021 bij ons geboren.”

Botkanker
Pityu is de meest nieuwsgierige en lijkt zich volgens Natasja tot toekomstig leider van de groep te ontwikkelen. Als Thea de donker gekleurde Ayra van een zinken bord laat eten, gaat haar hart open. Echtgenoot Henk kijkt toe en geniet mee. Ze zijn hier omdat ze de dag zijn gaan plukken en alle leuke dingen op hun pad aangrijpen sinds Henk vijf jaar geleden kreeg te horen dat hij botkanker heeft. „Je houdt het vol omdat we samen positief in het leven staan. Dit zijn van die dingen waar je echt blij van wordt, helemaal omdat Thea iets bijzonders heeft met alpaca’s.” Ook Marjon geniet volop van haar kerstcadeau van Erik. En Erik zelf niet minder. „Hier hebben we graag een ritje vanuit Nijkerk voor over. Zover is het nou ook weer niet.”

Spugen
Maar hoe zit het nou met dat spugen? Doen alleen lama’s dat of moeten de mensen ook hier op hun hoede zijn? Alsof de dieren het verstaan, vliegt er ineens een klodder richting Arya, de powergirl van de kudde, die een week na Pityu is geboren. Waarom? Natasja: „Zeg het maar. Twee alpaca’s kunnen elkaar van dichtbij aan blijven kijken en zonder zich te verroeren weten ze ook van elkaar dat er iets komen gaat. Trek je dagelijks met de alpaca op dan ga je ze begrijpen. Maar nooit helemaal. Het zijn zulke lieve dieren. Ze spugen nauwelijks naar mensen. Maar goed ook, want zo’n klodder stinkt enorm. Dat wil je liever niet over je heen krijgen.”

Meer weten over ons Alpaca Onderonsje?

Maak kennis met ze en kom van alles over ze te weten. Natuurlijk gaan we ook een stukje met ze wandelen.
Meer informatie en reserveren.

Hallo daar!