‘Alles op z’n kop’: Artikel in de Fam. van De Friesland

Laatst kregen we de Fam. op bezoek, het blad van verzekeraar De Friesland, voor hun rubriek ‘Balanszoekers’. Het ging over zaken als nu dingen doen en niet wachten, en het volgen van je hart.

De alpaca’s moesten natuurlijk ook op de foto. Gelukkig krijgen ze graag een lekker voertje!

Alpacas-Veerkracht-Trainingen-Kempers-AchterhoekNatasja Kardos (52) trekt haar laarzen aan. De zes hongerige alpaca’s in de wei moeten gevoerd. Daarna staat het schoonmaken van de Mongoolse yurt op haar planning, want er komen weer nieuwe gasten in haar b&b. Wát een verschil met drie jaar geleden, toen Natasja haar werkende leven vooral op kantoor doorbracht. Ze koos voor een radicale verandering.

Tot 2017 is Natasja hoofd Bedrijfsvoering bij een welzijnsorganisatie. Een leuke, drukke baan. Toch voelt ze steeds vaker twijfel. Dagelijks kijkt ze uit naar de lunch, omdat ze dan naar buiten kan. Ook het werken achter de computer begint haar tegen te staan. ‘Het was eerst een zacht stemmetje, maar werd steeds luider: dit klopt niet, dit past niet echt bij me. Maar mijn werk gaf zekerheid. Het was vertrouwd en veilig, dat geef je niet zomaar op.’ En dan verliest Natasja haar baan tijdens een reorganisatie. Iets later wordt haar partner ernstig ziek. Alles staat op zijn kop. ‘Gek genoeg voelde ik me best energiek. Alsof er opeens een blanco pagina voor me lag, waarop ik mijn leven opnieuw kon intekenen.’

En dát doet ze. Ze droomt al langer van een fijne woonomgeving in het groen. ‘We verhuisden naar Gelderland. Daarna vond ik op Marktplaats een Mongoolse yurt met originele meubels. Dat leek me geweldig als bed & breakfast én als sfeervolle plek voor de Veerkracht trainingen die ik geef.’ De yurt blijkt heel populair bij bezoekers. De wei naast het huis is dan nog leeg. Maar dat duurt niet lang. Inmiddels staan er zes prachtige, aaibare alpaca’s. ‘Ik heb dit altijd al leuke dieren gevonden. Gevoelig, intelligent en mooi. Ze leren ons om dingen met aandacht en geduld te doen, zijn gevoelig voor iemands stemming en heel grappig. Bij mijn trainingen spelen ze ook een belangrijke rol. En bezoekers kunnen de dieren leren kennen tijdens mijn Alpaca Onderonsjes.’

Alpacas-Veerkracht-Trainingen-Kempers-AchterhoekPoep scheppen, dieren voeren, bedden opmaken, mensen ontvangen. De daginvulling van Natasja is compleet veranderd. Ze voelt zich dan ook een ander mens. Meer in evenwicht, energieker en vooral gelukkiger. ‘Dit alles heb ik zelf bedacht en dat geeft veel voldoening. Als het in de basis zo goed klopt, maakt het minder uit wat je precies doet. Ik leef veel meer buiten en geniet intens van de seizoenen.’

Of de verandering makkelijk was? ‘Nou, we hebben zeker een heftige tijd gehad. En verandering gaat niet zomaar. Je moet wel zelf in beweging komen en actie ondernemen.’

‘Vooral door de ziekte van mijn vriendin zie ik het belang van nu dingen doen en niet wachten. De energie is er weer en ik volg zoveel mogelijk mijn hart. Niemand kan de toekomst voorspellen, juist daarom geniet ik van elke dag!’

Dit artikel verscheen in Fam. winter 2020. Fam is het Magazine van De Friesland, ‘over krachtige mensen en bijzondere families’.