De Heks van Almen – Theatervoorstelling

In 1472 vond in de Achterhoek, op het kerkplein in Almen, de eerste heksenverbranding van Nederland plaats. Vroedvrouw Aleyda werd na de geboorte van een kindje met hazenlip opgepakt en daarna ter dood veroordeeld. Was het ook omdat ze geneeskundige kruiden gebruikte of omdat ze met de pastoor een kind had gekregen?

De Heks van Almen - Foto Vincent Tollenaar

Moeder en dochter: Manja (r) en Julia Bedner – Foto: Vincent Tollenaar

‘Theatermakers Achterhoek’ maakte een theatervoorstelling over de gebeurtenis in Almen, gebaseerd op grondig onderzoek. Het stuk gaat over Aleyda, en daarmee over de positie van de vrouw, macht en ‘waarheidsvinding’, maar ook over eerherstel en eerbetoon. Met een link tussen verleden en heden.

De voorstelling raakt en ontroert met het verhaal zoals dat wordt verteld. De moeder en dochter in de voorstelling hebben die rol ook in het echte leven, wat het stuk een extra dimensie geeft, evenals de waxinelichtjes die na de voorstelling worden aangeboden, om deze bij de nieuwe gedenkplaats van Aleyda achter Museum Staal neer te zetten.

Na het succes in Almen, ondanks Corona met 37 uitverkochte voorstellingen, wordt het stuk dit jaar ook in andere plaatsen opgevoerd die te maken hebben met heksenvervolging.

De voorstellingen spelen zich buiten af. Bij slecht weer binnen.

3, 4, 5 en 9, 10 en 11 juni in Almen – Gelderland > een half uur rijden van ons adres
1, 2, 3 en 8, 9, 10 juli in Bredevoort – Gelderland > een half uur rijden van ons adres

15, 16, 17 en 22, 23, 24 juli in Oudewater -Utrecht
5, 6, 7 en 12, 13, 14 augustus in Onstwedde – Groningen
26, 27, 28 augustus en 2, 3, 4 september in Roermond – Limburg

Zie voor meer informatie en tickets: Theatermakers Achterhoek