Flamingo’s kijken? Het kan bij ons in de Achterhoek!

Flamingo's spotten, Zwillbrocker Venn, bij Groenlo, Rekken, Achterhoek, Vreden, grens DuitslandHet is echt waar. Tussen Groenlo en het Duitse Vreden kun je flamingo’s spotten, bij het Zwillbrocker venn, slechts 25 minuten rijden vanaf ons adres.

Ok, dat is net niet meer in de Achterhoek, maar het is wel het beste geheim net over de grens. Deze broedkolonie is de meest noordelijke in Europa.

Waar eens turf werd gestoken, is op deze plek een mooi watergebied ontstaan waar een enorme kolonie kokmeeuwen huist en waar ook flamingo’s graag komen. Het verhaal gaat dat deze flamingo’s ooit ergens in Europa ontsnapt moeten zijn. Feit is dat ze hier al meer dan 35 jaar komen.

Meestal blijven er van de groep vogels die neerstrijken zo’n 30 flamingo’s om er ook te broeden. Rond half september vertrekken ook die weer.

Je kunt de flamingo’s in dit gebied niet altijd van heel dichtbij spotten, ze kunnen ook midden op het water zitten. Er zijn wel twee vogelkijkhutten met verrekijkers.

Let op: Door de droogte kan het zijn dat de flamingo’s al veel eerder uit dit gebied vertrekken. Je doet er goed aan dit even te checken, ook de openingstijden van het bezoekerscentrum in Zwillbrock.

Zwillbrock, Biologische Station

Zwillbrock 10
D-48691 Vreden

Tel.: 0049 2564 98600

Ook zonder de roze vogels is het een mooi en afwisselend natuurgebied om te bezoeken. Met ook wielewalen, blauwborsten, zomertaling, schapen, heidegebied en meren.

Vanuit het bezoekerscentrum in Zwillbrock kun je een 6 km lange wandeling maken rond het Zwillbrocker Venn. Ook is er een kortere wandeling langs twee uitkijkhutten. Wandelkaartjes zijn in het bezoekerscentrum verkrijgbaar. Folders vind je ook in onze yurt.

Zie hier voor een wandeling van 12 km:

‘Deze wandeling op de rand van Nederland (achter Groenlo) combineert een rondje Zwillbrocker Venn met een korte wandeling door natuurpark De Leemputten en een gedeelte door het meer open Achterhoekse boerenland. In Zwillbrock kunnen je nog de fraaie barokkerk en het informatiecentrum Biologische Station Zwillbrock bezoeken.’

Startplaats: Parkeerplaats bij café-restaurant Haak en Hoek, Holterhoekseweg 6, 7142 HZ Groenlo