Hoe duur is het houden en verzorgen van alpaca’s?

hoe duur is houden en verzorgen van een alpacaAlpaca’s die voor de wol en prijzen op shows worden gehouden, kosten al snel duizenden euro’s. Dan heb je het over de top- en middenklasse. Zeg maar de raspaarden.

Daar kunnen we meteen duidelijk over zijn. Die tref je bij ons niet aan!

Mensen die alpaca’s voor hun hobby houden, zoals wij, kiezen eerder voor de alpaca’s die niet goed genoeg zijn om mee door te fokken voor de prijzen. Met een vlekje in de vacht, een vacht van mindere wolkwaliteit, die net wat anders op hun poten staan, en noem maar op.

Voor alpaca’s in deze ‘onderklasse’ betaal je eerder zo’n 200 tot 500 euro per dier. Een rashond is duurder!

Ruimte
Voor drie alpaca’s wordt minimaal 1500 m2 weiland geadviseerd, anders hebben ze niet genoeg gras. Met ook een schuilstal en een afrastering van 1,20 meter hoog: dat houdt de alpaca’s binnen en eventuele agressieve honden en wolven het liefst ook buiten. Voor het plaatsen van een extra schuilstal heb je doorgaans een vergunning nodig van je gemeente.

Een alpaca is bij uitstek een kuddedier. Het is daarom zelfs wettelijk verboden om maar 1 alpaca te houden en zijn drie alpaca’s wel het minimum.

Onderhoud

  • Alpaca’s eten gras, maar moeten worden bijgevoerd met speciale alpaca brokken en een goede kwaliteit hooi. Ze houden ook van bietenpulp en stukjes wortel.
  • Het beste ruim je dagelijks de mest op uit de weide, dit kan een fysieke belasting zijn, en laat je de mest ook af en toe onderzoeken.
  • De dieren hebben regelmatig bezoek van de dierenarts nodig, voor vaccinaties tegen wormen bijvoorbeeld.
  • Eenmaal per jaar moeten de alpaca’s worden geschoren. Dan worden ook hun tenen en zo nodig ook hun tanden weer bijgeknipt. Dit kun je uitbesteden.
  • Het bijknippen van pony en tenen moet je zelf vaker bijhouden.

Meer weten?
Lees er meer over bij Alpacaoord en Alpaca-Ranch. Zij kunnen je ook alles vertellen als je zelf geïnteresseerd bent in het houden van alpaca’s en hebben ons hiermee ook geweldig geholpen.