Mestbriketten voor de houtkachel, gemaakt met de poep van onze alpaca’s!

Duurzaam en ecologisch ondernemen is meer dan ooit belangrijk.We doen ons best om hier steeds weer een verdere stap in te zetten. We doen dat nu bijvoorbeeld met onze keuzes voor textiel, schoonmaakproducten en zeep, en voor streekproducten voor het ontbijt.

Zo werden we enige tijd geleden ook geïnspireerd door een buurtgenote die wel eens mestbriketten van ezelpoep maakte. Dat moet met alpacapoep ook kunnen, dachten we. Met haar hulp bleek dat inderdaad te lukken. De kachel in de yurt brandt nu regelmatig – voor wie dat wil – op de mest van onze alpaca’s.

In de wei is alpacapoep in droge vorm al geheel reukloos, bij het verbranden ook zeker. Alpaca’s zijn enorm zindelijk, ze doen hun behoefte altijd op een centrale plaats. Zij blijven daarom zelf ook schoon. Hun poep lijkt op wat grote konijnenkeutels.

Bij het maken van briketten gebruikten we papierpersen, en mengden de poep met wat hooi. Daarna moest het mengsel een aantal maanden drogen.

Na een periode van uitproberen kunnen we wel zeggen dat het experiment is geslaagd en gaan we deze zomer weer nieuwe voorraad maken!

mestbriketten van alpaca poep