Naaldvilten in de yurt met onze alpacawol. Wat een mooi artikel over ons in de DPG kranten.
Het artikel van Noa Staverman stond onder andere in het AD, Tubantia, De Stentor en De Gelderlander.
De alpacaboerderij in Geesteren laat je kennismaken met de dieren, maar ook met hun wol
Alpaca’s ontmoeten bij Het Land van Kempers in Geesteren kan al een tijdje. Maar de boerderij organiseert ook bijzondere workshops. Zo kun je er leren naaldvilten met wol van hun eigen alpaca’s. „Ook jonge mensen vinden het leuk!”
De eerste alpaca’s kwamen zes jaar geleden naar Geesteren. „We begonnen ooit met drie dieren, inmiddels zijn het er negen”, aldus Natasja Kardos, eigenaresse van alpacaboerderij Het Land van Kempers. Zeven jaar geleden verhuisde ze vanuit de Randstad naar Geesteren in Gelderland. Ze volgde een cursus die haar leerde omgaan met alpaca’s. Snel daarna was ze eigenaresse van de eerste drie jonge dieren.
„Al snel kreeg ik het advies om een paar oudere alpaca’s bij het jonge drietal te zetten.” Dat deed ze. Twee oudere dieren werden aan het groepje toegevoegd, waardoor de balans verbeterde. Natasja was verkocht. Ze organiseert nu ontmoetingen met haar alpaca’s, heeft een bed & breakfast op het terrein en geeft workshops. Op deze manier verspreidt ze haar liefde voor alpaca’s.
Alpaca’s ontmoeten
Mensen uit het hele land komen naar de alpacaboerderij in de Achterhoek om de ‘wollige’ beesten te ontmoeten. Deze ontmoetingen vinden maximaal twee keer per week plaats, ondanks de populariteit. „In de zomer houden we de ontmoetingen soms drie keer per week, maar alleen als er écht veel vraag naar is. We willen het leuk houden voor de dieren, maar ook voor onszelf.”
Dierenwelzijn of winstoogmerk?
Voor Natasja ligt de focus van de alpacaboerderij naar eigen zeggen echt op het dierenwelzijn. „Alpaca’s zijn hele nieuwsgierige dieren, ze vinden het leuk om mensen te ontmoeten. Ik wil dit alleen niet te vaak, omdat we de dieren absoluut niet willen uitbuiten. Het is echt alleen voor de leuk.”
Lokale mensen
„Ik ben zelf niet handig, maar ik vind het prachtig om de veelzijdigheid van mijn dieren te laten zien. Er is iemand die onze alpacawol spint tot een bolletje wol. Dat zetten we dan op de webshop. Daarnaast is er iemand die een workshop naaldvilten geeft”, zegt Natasja. Deze mensen komen uit de buurt. Belangstellenden uit heel Nederland komen naar Geesteren om de alpaca’s te bezoeken, maar Natasja vindt het fijn dat lokale bewoners dit soort bijdrages aan haar boerderij leveren.
Workshops voor oudere dames?
Een jaar geleden begon de workshop naaldvilten onder begeleiding van José Wouters. Een workshop voor oudere dames? Volgens Natasja niet. „We zien steeds meer jongeren met interesse in het handwerken. Dat verbaasde me wel een beetje, maar ik vind dit heel leuk.”
Ze geeft de workshop op woensdagmiddag, maar of dat wel de ideale dag is? „Op dit moment zien we een wat oudere doelgroep, omdat jongere mensen vaak werken op woensdagmiddag. We geven het soms op een zaterdag. Dan komt er een veel bredere doelgroep op de workshop af”, aldus Natasja, Velen komen voor de ontspanning. „Door het naaldvilten hoeven ze even nergens anders aan te denken: ze moeten even lekker niks.”
‘Daar word je niet rijk van’
De workshops zijn bijzonder. Tijdens het naaldvilten maakt de alpacaboerderij onder andere gebruik van eigen wol. „We houden de workshops meer voor de leuk. Tuurlijk verdien je er wel iets aan, maar daar word je niet rijk van. Ik wil echt focussen op kleine groepjes. Ik hou helemaal niet van dat hele commerciële gedoe.” De kleinschaligheid komt ook terug in het aantal workshops dat gegeven wordt. Je kunt slechts één keer per maand terecht in de traditionele tent voor een creatieve middag.
Kleinschalig
Het naaldvilten is, net zoals de alpacaontmoetingen, kleinschalig. Er kunnen maximaal zes mensen per keer meedoen. „Eerst gaan we bij de alpaca’s kijken. We laten dan zien waar de wol vandaan komt.” Hierna gaan de deelnemers naar de yurt, een ronde tent om daar aan de slag te gaan met naaldvilten. Binnen drie uur maken de deelnemers iets moois, zegt Natasja. „Ze gaan altijd naar huis met een eigengemaakte creatie.”
In deze yurt volg je de workshop.