yurt, bed and breakfast, alpaca's, achterhoek, gelderland

In Mongolië, Kazachstan en in delen van Rusland en Turkije is de yurt nog volop in gebruik. Of de ‘ger’ zoals de nomadentent in Mongolië wordt genoemd.

De meubels en dakstokken van onze yurt zijn ook in Mongolië met de hand beschilderd. En dat alleen al zorgt voor meer sfeer.

Onder het buitendoek zit een laag canvas, daaronder een laag vilt, en dan volgt het binnendoek. Het vilt zorgt voor goede isolatie, zodat het in de winter warm en in de zomer koel is.

Een yurt of ger heeft een traditionele indeling..

Alles bij de indeling van de yurt of ger heeft een betekenis:

Het midden:
In het midden van de ger staat een houtkachel. Deze staat voor de 5 elementen: Aarde, Hout, Vuur, Metaal en Water.

De zuidkant:
De deuropening is altijd op het zuiden gericht, zo krijgt je daar altijd de zon binnen. En een traditionele ger heeft geen ramen.

De drempel van een ger is niet bedoeld om erop te gaan staan, dat blokkeert de energie, daar moet je dus overheen stappen. En op de deur zullen Mongolen ook niet kloppen, ze vragen of ze binnen mogen komen.

De noordkant:
De meeste Mongolen zijn boedistisch, en plaatsen hun altaar aan de ‘noordkant’, dus achterin de tent. De bewoners slapen met hun hoofd richting dit altaar.

Westen en oosten:
Zodra ze binnen zijn, lopen de mannen naar links (het westen) voor bescherming van hun god van de lucht. Hier wordt ook het gereedschap bewaard. Vrouwen gaan naar rechts, voor bescherming van hun zonnegod. Rechts is traditioneel de keuken.

Het echte Mongolië

In Nederland staan diverse yurts of gers, vaak hier nieuw gemaakt. De traditionele indeling vind je ook bij deze gers vooral terug bij bewoners die dit graag in ere willen houden.

Kom de sfeer proeven in onze authentieke yurt.

Onze yurt komt rechtstreeks uit Mongolië, met dank aan Mevo Reizen, die ook (trein)reizen naar Mongolië aanbiedt.

Wil je het echte nomadenleven ervaren en het verblijf in een yurt of ger in het echte Mongolië, dan raden we de rondreizen van Mevo Reizen door Mongolië graag bij je aan.

Wil je de authentieke sfeer proeven en met wat meer luxe in onze fijne bed and breakfast hier in Nederland? Dan ben je van harte welkom in onze bed and breakfast in een yurt!