Leuk, zelf alpaca’s houden? Laat je goed informeren. Wat eerste tips voor als je zelf interesse hebt om alpaca’s te houden.
We horen het vaker als mensen meedoen aan onze Meet, Greet, Walk & Feed, dat ze even spelen met het idee om ook alpaca's te willen. Maar zo begon het ook bij Natasja, en die heeft er nu negen!
In 2008 bezocht Natasja niet alleen een 'alpaca show' in Brabant, ze volgde ook al snel een workshop hoe alpaca's te verzorgen. Toen woonde ze nog in een rijtjeshuis onder de rook van de grote stad 😉
Na haar verhuizing naar de Achterhoek in 2017 stond de alpaca ook nog niet op de agenda. In de wei waren de schaapjes van de buurman ook al heel leuk. Toen die buurman ons een jaar later meenam naar een fokker waar net drie alpaca's waren geboren, was het hek wel van de dam. Alle drie kwamen ze begin 2019 naar ons, samen met Amadeus en Henri, want een paar senioren erbij is dan wel aan te raden. Daarvoor moest nog wel 'even' een flink stuk wei worden omheind, met gaas, palen, bielsen en hekken van 1,20 meter hoog.
Laat je goed informeren.
We zijn als beginnende alpaca houders heel goed geholpen door:
- Onze buurman, die ons ook hielp met het omheinen van de wei!
- Alpaca Ranch Groningen. Gert en Margreet Joling uit Meeden bieden ook met hun shop alles voor de alpaca houder: Van literatuur tot speenflesjes, wolscharen, en halsters. Hier volgde Natasja ook haar eerste workshop.
- AlpacaOord Drenthe. Hier komen ook Amadeus en Henri vandaan. We hebben hier leren halsteren volgens de Camelidynamics methode waarbij de dieren de minste stress ervaren. Zie ook hun site AlpacaWereld . Hier lees je ook wat er minimaal nodig is om alpaca's te houden.
- Alpaca Association Benelux.. Ook hier vind je waardevolle informatie voor het (willen) houden van alpaca's. Wij zijn hier ook bij aangesloten.
De basis eisen voor het houden van alpaca's.
- Het is bij de wet verboden om 1 alpaca te hebben, omdat dit bijzondere kuddedier aan de eenzaamheid zal bezwijken. Dus minimaal twee, beter nog drie alpaca's als absoluut minimum.
- Voor drie alpaca's heb je minimaal 1.500 m2 grasland nodig.
- Mannetjes en vrouwtjes hou je bij voorkeur in aparte weides. Niet gecastreerde mannen sowieso (allemaal) apart plaatsen.
- Houd de weide(s) goed schoon. Dat betekent, liefst dagelijks, alle mest bij elkaar vegen en opruimen, en dat is met 10 minuten niet gedaan...
- Denk ook bij wat meer mest aan het (verplicht) afvoeren hiervan.
- Let ook op mogelijk giftige planten in de wei.
- De omheining moet minimaal 1,20 meter hoog zijn en de alpaca's moeten er niet hun kop door kunnen steken. Voor wolven wordt steeds vaker ook stroomdraad gebruikt.
- Een schuilstal of -tent want alpaca's houden in ons klimaat niet van de wind en regen... Ook deze moet worden schoongemaakt.
- Dagelijks hooi, water en speciale alpacabrokken. En ze eten niet zomaar alle hooi. De tweede en vijfde 'snede' zijn het meest fijn en zacht, en daarom het meest geschikt.
- Elk jaar (laten) scheren en zo nodig de tanden laten slijpen. Reserveer op tijd een scheerder, want daaraan is een tekort. En niet iedereen kan dit. Check hiervoor het Alpaca Scheerdersgilde.
- Alpaca's hebben in ons kikkerlandje extra vitamine D nodig om aandoeningen in de gewrichten te voorkomen. Dat betekent zo'n vier keer jaar (zelf) een injectie geven.
- Wil je een dag weg of met vakantie, regel dan ook tijdig een 'oppas'. Water moet er sowieso altijd zijn.
Wil je nog steeds alpaca's houden?
Wij genieten elke dag van deze bijzonder sensitieve dieren. En als je je werk en leven hier goed voor kunt inrichten en ook echt voldoende tijd hebt voor hun dagelijkse verzorging én extra aandacht, dan krijg je er ook veel moois voor terug!