Ontdek het mooie Geesteren, in de Gelderse Achterhoek

Wat te doen in Geesteren? Het is heerlijk slenteren door dit mooie dorp in de Gelderse Achterhoek, niet te verwarren met het grotere Geesteren in Overijssel. Ons dorp telt slechts zo’n 1.300 inwoners. Je vindt hier nog oude boerderijen en in het centrum een bijzondere 17e-eeuwse kerk, die je al van ver kunt zien.

Deze kerk, met gevonden fundamenten uit de 10e of 11e eeuw, heeft in de verre omtrek altijd een belangrijke rol gespeeld en behoorde ook later tot het bisdom van Münster. Een leuk en uniek detail: de kerk heeft naast een mooi zadeldak een haan én een hen op de toren.

De toren kent daarnaast nog een bijzondere traditie: Al sinds 1928 luidt de lokale muziekvereniging vanuit de kerktoren het nieuwe jaar in. Nadat de klok twaalf keer heeft geslagen, wordt bovenin door zo’n vijf muzikanten het lied ‘Uren, Dagen, Maanden, Jaren’ gespeeld. Het hoogtepunt is daarna het reveille van de trompettist, die ineens door een luikje dat open gaat, hoog in de toren tevoorschijn komt. Pas daarna barst het vuurwerk los en komen ook de glaasjes tevoorschijn.

Terug naar het nu… Geesteren biedt een geweldige uitvalsbasis voor wandelingen en fietsroutes. De Gelderlandroute loopt langs ons dorp, het klompenpad ‘Boerenesch’ loopt langs ons erf, en ook fietsroute LF4 gaat dwars door Geesteren. Veel wandelaars en fietsers hebben daarbij onze Bed and Breakfast al ontdekt.

De kringloopwinkel in Geesteren, met mooie brocante vondsten, is open van donderdag t/m zondag. Ook kun je bij ons kennismaken met onze alpaca’s tijdens een Alpaca Onderonsje. Dan is het ook daarna heerlijk toeven bij Café-Restaurant Baan, binnen of op het terras voor een biertje, bitterbal of misschien een heerlijke forel. Of al eerder bij Theehuis De Busker, in de grote tuin met heerlijk zelfgemaakte taart.

In 2017 is Geesteren uitgeroepen tot het mooiste dorp van Gelderland. Wij weten wel waarom!

Bekijk de tips die wij onze gasten geven.

Meer foto’s en tips voor de omgeving:

#geesterengld #hiermoetjezijn