Slapen in een yurt, joert of ger?

Is het nou een yurt, joert of een ger?

De yurts zoals we deze typische tenten in Nederland kennen, komen eigenlijk allemaal uit Mongolië, of worden hier naar dat model nieuw gemaakt. Deze tenten worden in Mongolië echter een ‘ger’ genoemd, wat daar ‘huis’ betekent.

Een yurt is eigenlijk een iets andere nomadentent die vooral in Rusland, Kirgizië en in gedeelten van China, Iran en Turkije voorkomt. Een typische yurt of joert heeft vaak wat lagere wanden en meer gebogen dakstokken dan de Mongoolse ger. Het woord ‘joert’ komt van het Russische ‘joerta’, wat weer van het Turkse yurt is afgeleid. In het Turks betekent yurt een ‘slaapverblijf’.

Wat is het verschil tussen een yurt en een ger?

Toen de Russen Mongolië binnenvielen zijn zij de gers daar ook yurt of joert(a) gaan noemen. En zo is het waarschijnlijk gekomen dat de Mongoolse tenten in Nederland hier ook vooral als ‘yurt’ bekend zijn geraakt. De Mongolen geven zelf, ook na en door de onderdrukking, nog altijd de voorkeur aan hun eigen ‘ger’.

Slapen in een echte yurt of ger?

Onze tent is dus eigenlijk een originele ger en komt rechtstreeks uit Mongolië, met de ook daar beschilderde dakstokken en meubels.

We combineren de sfeer van deze Mongoolse tent wel met de nodige luxe. Zo kun je je het leven in een Mongoolse nomadentent toch voorstellen, maar wel met fijne matrassen, elektriciteit, wifi, een koelkast en nog meer comfort. Het blijft een tent, dus voor de (eigen) badkamer unit met wc, wastafel en (warme) douche moet je wel even de deur uit. Gelukkig is dat maar op zo’n 30 meter afstand. In de unit is een douche met Grohe mengkraan en kun je hier ook de verwarming aanzetten.

Door de ronde vorm, het fraaie schilderwerk, de knusse meubels en de houtkachel in het midden ervaar je deze bijzondere tent meteen als een hele fijne ruimte. ‘Alsof je in een andere wereld stapt’, zeiden gasten onlangs nog.

Bijzondere vergaderlocatie en workshopruimte

De yurt is ook te boeken als workshopruimte of vergaderlocatie.