Slapen in een ger, yurt of joert?

Is het nou een yurt, joert of een ger?

De tenten zoals we die in Nederland zien, komen eigenlijk allemaal uit Mongolië, of worden hier nieuw gemaakt naar dat model. Deze tenten worden in Mongolië een ‘ger’ genoemd, wat daar ‘huis’ betekent.

Een yurt is een iets andere nomadentent die onder andere in Rusland, Kirgizië en in gedeelten van China, Iran en Turkije voorkomt. In het Turks betekent yurt een ‘slaapverblijf’. Het woord ‘joert’ komt van het Russische ‘joerta’, wat van het Turkse yurt is afgeleid.

Wat is het verschil tussen een yurt en een ger?

Een yurt of joert heeft vaak wat lagere wanden en meer gebogen dakstokken dan de Mongoolse ger.

Toen de Russen Mongolië binnenvielen zijn zij de tenten daar ook yurt of joert gaan noemen. En zo is het waarschijnlijk gekomen dat de gers in Nederland hier toch vooral als ‘yurt’ bekend zijn geraakt. De Mongolen geven zelf nog altijd de voorkeur aan hun eigen ‘ger’.

Slapen in een echte ger?

Onze tent is een originele ger en komt rechtstreeks uit Mongolië en met de ook daar beschilderde dakstokken en meubels.

We combineren de sfeer van de authentieke ger wel met meer luxe. Zo kun je je het leven in een Mongoolse nomadentent toch voorstellen, maar wel met fijne matrassen, elektriciteit, een koelkast en nog meer comfort. Het blijft een tent, dus voor de (eigen) badkamer unit met wc, wastafel en douche moet je wel even de deur uit. Gelukkig is dat maar 20 meter, is er een fijne Grohe douche met warm water en ook verwarming in deze unit.

Door de ronde vorm, het fraaie schilderwerk, de knusse meubels en de houtkachel in het midden ervaar je deze bijzondere tent meteen als een hele fijne ruimte. ‘Alsof je een andere wereld binnenstapt’, zeiden gasten vandaag nog.

Bijzondere vergaderlocatie en workshopruimte

Onze ger is ook te boeken als workshopruimte of vergaderlocatie.

(524)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *